28 Mart 2024 Perşembe

Süper Lig kulüplerine vergi şoku

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan yeni vergi düzenlemesi, Türkiye’yi futbolcular için “Vergi cenneti” olmaktan çıkaracak.

Gelir vergisi mevzuatında yapılacak değişiklikle, futbolcuların ödediği yüzde 15’lik stopaj vergisi yüzde 35’e çıkarılacak. Bu artış Türk futbolundaki dengeleri alt üst edecek nitelikte. Bunun sebebi ise futbolcuların vergilerini kulüplerimizin ödüyor olması. Türkiye’de kulüpler, kadrolarında bulundurdukları futbolcuların transfer ücretleri, maç başı ücretleri ve maç primlerinin yüzde 15’ini vergi olarak ödüyor. Bu oranın yüzde 35 çıkması, kulüplerin vergi yükünü 2 kattan fazla artıracak. Örneğin, yılda toplam 1 milyon euro kazanan futbolcunun vergisi 150 bin eurodan 350 bin euroya çıkacak.

Türkiye’nin en pahalı futbolcularını kadrolarında barındıran büyük kulüpler üzerinden gidecek olursak Galatasaray yıllık 2.9 milyon euro garanti para alan Hamit Altıntop için ödeyeceği vergi, 435 bin eurodan 1 milyon 15 bin euroya çıktı. Yılda 2.7 milyon euro üzerinden anlaşma yapılan Dirk Kuyt için Fenerbahçe’nin ödeyeceği yıllık vergi, 375 bin Euro’dan 875 bin Euro’ya yükseldi. Beşiktaş’ın yılda 3.75 milyon Euro kazanan Ricardo Quaresma için ödediği yıllık vergi de 562 bin Euro’dan 1 milyon 312 bin Euro’ya çıktı. Üstelik bu rakamlara, maç başı ücretler ve primler dahil değil.

Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüpleri kadrolarında bulundurdukları futbolculara yılda toplam 100 milyon Euro civarında transfer ücreti, maç başı para ve prim veriyor. Yuvarlak hesapla bu rakamın vergisi 15 milyon eurodan tam 35 milyon euroya yükseldi. Futbolda deprem etkisi yaratacak bu değişiklik, kulüplerimizin futbolculara eskisi kadar yüksek paralar ödemeyeceği anlamına geliyor.Futbolcu kazançlarından kesilen yüzde 15’lik stopaj, Spor Toto Süper Lig kulüplerinde oynayanlar için geçerli. Bu oranlar TFF 1. Lig’de yüzde 10, daha alt liglerde ise yüzde 5 oranında.

Kaynak: Akşam

- Sponsor Bağlantı -
- Sponsor Bağlantı -

SON HABERLER