13 Nisan 2024 Cumartesi

Passolig hakkında bilinmeyenler

Passolig Genel Müdürü Özgür Gündoğan, Habertürk TV’de Faik Çetiner’in sunumuyla yayınlanan Spor Türk programına konuk oldu. Futbolseverlerin merak ettiği Passolig uygulaması ile ilgili olarak bütün detayları anlatan Özgür Gündoğan, akıllardaki sorulara tek tek yanıt verdi.

İşte Passolig Genel Müdürü Özgür Gündoğan’ın açıklamaları:

Passolig fotoğraf problemi?
“Kartın üzerinde olan fotoğrafın nitelikleri Adalet Bakanlığı tarafından tespit ediliyor. Bütün açıklamaları yapıyoruz ve kontrol ediyoruz. Stat gişesinde kimlik fotoğrafını da tarayıp karta basabiliyoruz. İstenilen fotoğraf şekli ile ilgili sistem bilgi veriyor. Passolig için anlaşılır bir fotoğraf kullanmak gerekiyor. Yüzünüz net olarak belli olmalıdır.

Yurt dışından gelen misafirler maça nasıl gidecek?
6222 sayılı kanun bunu açık bir şekilde ifade ediyor. Pasaport numarası ve yine fotoğrafın olması gerekiyor. Maça geldikleri zaman gişeden, pasaportuyla birlikte kart çıkarılacak. Ya da maç gelemeden internetten başvuracak ve stada geldiği zaman tek geçişlik pass kartı alarak maça giriş yapabilecekler. Türk pasaportları yoksa; aynı şekilde maça giriş yapabilecekler. Pasaport numarası ile kart alabilirler.

Maça geldikleri zaman gişeden bir kart çıkartacak veya “pass kartı alarak” maça giriş yapabilecekler.

İnternet kullanmayan taraftarlar için 4 bin tane noktada net maçlık kartlar veriliyor. Sistem kullanıldıkça daha da pratik sistemler gelişebilir. Bu sistem 10 yıl sonra böyle olacak diyemeyiz. Mesela tek kullanımlık “passkart”ı sonradan çıkardık. Bu tip geliştirmeler olacak. Kartın üzerindeki prosedürleri kanun belirliyor. Biz uygulacıyız, kanunun istediği şarta tabiiyiz. Kombinesi olanlar locaya davet edilebilecek.

31 tane statta kamera sistemi var. Bu kameralar yüksek çözünürlük. Kayda alınan görüntü ‘zoom’lanıyor. Bunların tespitini emniyet yapıyor. Tribünden yasaklanan birinin stada girmesini kulüpler çok rahat engelleyenibilir. Güvenlik, kulüplerin kurması gereken bir sistem.

Sahaya yabancı madde atılırsa ne olacak?
Hemen emniyet görüntüyü geriye sarıp sizin eşkal tespitinizi yapıyor. Başkasının kartı ile girerseniz bu da tespit ediliyor ve gereken işlem yapılıyor. Manisa’daki Süper Kupa finalinde bu uygulama yapılmadı. Passolig uygulansaydı; o kadar yabancı madde atılır mıydı, bilmiyorum. İnsanlar Passolig’i kullandıkça daha iyi anlayacaklar.

Bir taraftar başka bir takımın maçına girebilir mi?
Sistem ruhu; her maça bilet almak için uygulandı. Kulüpler maça 24 saat kala; biletleri bütün kartlara açıyor. Ancak çok ciddi bir risk olduğu zaman; sadece kendi kartına biletler satılıyor. Öreneğin; bir taraftar, kendi takımının haricinde maça gitmek istiyor. İl Güvenlik Kurulu maça izin vermiyorsa veya kulüp, biletleri sadece kendi taraftarına veriyorsa; o taraftar maça giremez. Maça gitmesi için o takımla ilgili yeni bir kart çıkartması gerekiyor.”

Engelliler için Passolig?
Passolig şuanda engelliler için bir ayrıcalık sağlamıyor. Engelli futbolseverler de ücretli passolig karı almak zorundalar. Ancak bununla ilgili bir çalışma yapmayı planlıyoruz.

Localara giriş nasıl olacak?
Loca sahibi kişinin passolig kartı olmak zorunda. Locasında misafir edeceği passolig kart sahibi olan diğer misafirlerine sistem üzerinden davet göndermelidir. Her loca sahibinin sistem üzerinde belli sayıda davet hakkı vardır. Bu davet hakkını kullanması gerekiyor.

Kulüp yöneticileri, medya çalışanları ve siyasiler Passolig almak zorunda mı?
Her kim olursa olsun maç izlemek istiyorsa passolig kartı almak zorundadır. Bu kural sadece Süper Lig ve 1. Lig maçları için geçerlidir. Türkiye kupası, milli maçlar ve avrupa kupalarında böyle bir zorunluluk şuan bulunmamaktadır.

Çocukların maça gitmesi için kart almaları gerekiyor mu?
Evet çocuklarında ön ödemeli passolig kart yada geçici kart almaları gerekmektedir.

Kaynak: Habertürk

- Sponsor Bağlantı -
- Sponsor Bağlantı -

SON HABERLER