25 Nisan 2024 Perşembe

Football Leaks belgelerinde neler var?

Der Spiegel öncülüğünde, European Investigative Collaborations (EIC) konsorsiyumu tarafından paylaşılan futbolun kara yüzü olarak gösterilen Football Leaks belgelerinde Türkiye’yi ilgilendiren neler var?

70 milyondan fazla sızıntı belgenin incelenmesiyle ortaya çıkan Football Leaks, Türkiye’yi de yakından ilgilendiren ifşalarıyla dikkat çekiyor.

Türkiye’yi ilgilendiren belgeler

YILDIRIM DEMİRÖREN

Ünlü Portekizli menajer Jorge Mendes ve Ahmet Bulut’un Beşiktaş’a kazandırdığı 8 futbolcunun transferinde usulsüz sözleşmeler ve faturalar ile Demirören’in Beşiktaş’ı 8.7 milyon Euro kazıkladığı 6 milyon Euro tutarlı pay ise bu üçlü arasında off-shore hesaplara aktarıldığı açıklandı.

Vergi cenneti ülkelerde açılan Off-shore hesaplara aktarılan 6 milyon Euro’dan Mendes’in vatandaşı olduğu Portekiz’den ve Ahmet Bulut/Yıldırım Demirören’in vatandaşı olduğu Türkiye’den vergi kaçırıldığı açıklandı.

Belgelere göre dönemin BJK Başkanı Yıldırım Demirören, Ahmet Bulut & Mendes ortaklığında yaptığı 8 transferle Beşiktaş’tan haksız kazanç elde etti.

İŞTE O TRANSFERLER: Quaresma, Simao, Almeida, Manuel Fernandes, Sidnei, Alves, Bebe, Carlos Carvahal.

Dönemin Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, bonservis bedeli için 900 bin Euro ödediği Fernandes transferinde menajer Jorge Mendes’e 1 milyon Euro komisyon ödedi.

Beşiktaş, FFP anlaşması yaptığı dönemde UEFA’ya kulübün sponsorluk anlaşmalarını ederinden 2.8 milyon Euro daha fazla, zararını ise 9 milyon Euro daha az gösterdi.

Demirören’in “fon ile bedavaya aldık” dediği Almeida transferinde TFF ve UEFA talimatlarının dışına çıkılarak transferde usulsüzlük yapıldığı ve adı geçen fon şirketine 2.6 milyon Euro, menajer Mendes’e ise 1.5 milyon Euro ödeme yapıldığı açıklandı.

Beşiktaş’ın Almeida transferini yapmak için kullandığı fon şirketinin (QS-II) danışma kurulunda yer alan isimlerden biri Fenerbahçe Başkanı Ali Koç.

Bu yolsuzluklarının yaşandığı dönemde Demirören, İstanbul’da bir AVM açacaktı. Açılacak AVM’nin hukuksuz olduğuna dair gündemde eleştiriler vardı. Demirören’in yardımına yine aynı menajer Jorge Mendes yetişti ve futbolcusu Ronaldo’yu açılışa getirdi.

Mendes’in menajerliğini yaptığı dünyaca ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo’nun Demirören’in AVM açılışına gelmesiyle ‘hukuksuz’ tartışmaları gündemin dışında kaldı, örtbas edildi ve açılış festivale dönüştü.

Beşiktaş eski yönetim kurulu üyesi İbrahim Altınsay, yaşananlarla ilgili yaptığı açıklamada “Bir iş adamının kendi özel AVM açılışına, iş yaptığı menajerin futbolcusunun katılması normal bir kulüpte olamaz.” demişti.

Menajer Jorge Mendes’e ait Gestifute şirketinin Beşiktaş ile imzaladığı kârlı komisyon sözleşmelerinin FIFA ve TFF talimat/kurallarına aykırı olduğu Football Leaks ile belgelendi.

ARDA TURAN – AHMET BULUT

İspanya’da futbol oynadığı dönemde Arda Turan’ın ve yine menajeri Ahmet Bulut’un off shore hesaplar aracılığıyla İspanya’dan milyonlarca liralık vergi kaçırdığı Football Leaks tarafından açıklandı.

FOOTBALL LEAKS NEDEN GÜNDEME GELMİYOR?

UEFA, Football Leaks’te adı geçen kulüpler ve şahıslar hakkında soruşturma başlattı. Avrupa’da gündemin başında olan Football Leaks belgelerinin Türkiye’de gündeme gelmemesinin sebebinin Yıldırım Demirören’in sahip olduğu yayın organları olduğu iddia ediliyor.

Football Leaks nedir?

Kulüp yetkililerinin, federasyonların, menajerlerin ve yatırımcıların gizli anlaşmalarla futbolu nasıl gayrimeşru bir biçimde yönettiğini ortaya çıkaran uluslararası bir gazetecilik projesi.

Gazetecilik tarihinin en büyük “sızıntı” belgelerini araştıran ekip, haberlerini 3.4 terabayt büyüklüğünde 70 milyondan fazla elektronik belgeyi inceleyerek yazıyor.

Belgeler, Almanya merkezli medya kuruluşu Der Spiegel tarafından European Investigative Collaborations (EIC) gazetecilik konsorsiyumuyla paylaşıldı. Projenin üzerinde Avrupa’nın pek çok ülkesinden 15 medya kuruluşu ve 80’e yakın gazeteci çalışıyor.

Türkiye’den projeye dahil olan tek medya kuruluşu The Black Sea.

Projenin katılımcıları şunlar: Der Spiegel, Reuters, The Romanian Centre for Investigative Journalism/The Black Sea, L’Espresso, Le Soir, NRC, Mediapart, Politiken, Nacional, Expresso, VG, Premieres Lignes, NDR, De Standaard, Tamedia.

Sahteliği kanıtlanan belge oldu mu?

Şu ana kadar yayımlanan belgelerin hiçbiri sahte çıkmadı, yalanlama sayısı da çok az. Kulüpler ya da zan altındaki isimler genellikle “Hacklenmiş ya da çalınmış ve bağlamından uzaklaştırılmış bilgiler hakkında yorum yapmayacağız” demeyi tercih ediyor.

- Sponsor Bağlantı -
- Sponsor Bağlantı -

BANKO İDDAA TAHMİNLERİ