15 Nisan 2024 Pazartesi

Fenerliler buna çok kızacak

Eski Fenerbahçe yöneticisi Atilla Kıyat, şike iddiaları için “Fener mi, Sivas mı, Mersin mi yapmış? Kanaatim bir şeyler olduğu yönünde” dedi.

2000-2003 döneminde Fenerbahçe’de yöneticilik yapan emekli Koramiral Atilla Kıyat, sarı lacivertli camiadaki son gelişmeleri değerlendirdi. Radikal’e konuşan Kıyat, özellikle Aziz Yıldırım hakkında iğneleyici açıklamalarda bulundu.

İşte o röportaj:

Anılan dönemde kulübün basın sözcülüğünü yapan Kıyat, hiyerarşik düzenin en sert uygulandığı bir yapıdan geldiği halde Aziz Yıldırım’ın ‘tek adam’lığına çok fazla tahammül edemedi. Öye ki “Fenerbahçe yönetimi askeri yönetime mi benziyordu” dememe bile müsaade etmiyor: “Demeyelim çünkü askeri yönetimler daha demokratiktir, daha fazla fikir söylersiniz.”

Bu ‘teksesli’ yönetime ‘paşa paşa’ uyacağına çıkıntılık yapan Kıyat, Christoph Daum’un takımın başına getirilmesiyle ‘demir alma vaktidir’ diyerek istifa ediyor: “Daha önce ‘Uyuşturucu kullanan bir kişinin bir spor camiasının başında bulunmasını etik bulmuyorum’ demişim. Yıldırım da ‘Uyuşturucu kullananan biriyle Fenerbahçe’yi nasıl bağdaştırıyorsunuz’ demişti.” Malum, Daum ile Fenerbahçe bağdaştırıldı. Dün sistemin orduya nasıl dokunduğunu konuştuk Kıyat ile. Bugün de ‘Fenerbahçe ayağı’na paslar atacağız. ‘Üç pas’ yaparak başlayalım: “Şike operasyonu Fenerbahçe Cumhuriyeti’ne mi, Aziz Yıldırım’a mı yoksa Fenerbahçe şike yaptığı için mi gerçekleştirildi?”

Kıyat, “İnşallah üçüncü şık” diyerek topa geriyor: “Evet, çok acı olmakla birlikte, inşallah üçüncü ihtimaldir; yani Fenerbahçe şikeye tenezzül etmiştir ve bu operasyon da bundan ötürü yapılmıştır. Fenerbahçe Cumhuriyeti’ne karşı yapılmıştır iddiasını kabul etmiyorum. Neden? Şike yapıldıysa Fenerbahçe kitlesinin büyük kısmı takımın düşürülmesinden ve Yıldırım’ın hapiste kalmasından mutlu olur. Aksi halde 20 milyon da şikeci olur. Fenerbahçeliler etik değerlere bağlıdır.”

“Biz bize yeteriz”e Kıyat, ‘faul’ çalıyor: “Yanlış. Yıldırım da bu yanlışı yaptı. Neredeyse Hitler gibi ‘Biz üstün ırkız’ dedi. Kendisine şunu söyledim: ‘Bırak 5 sene şampiyon olmayalım ama eski Fenerbahçe’yi bize ver. Bir yere gittiğimizde yine çiçeklerle karşılanalım. Bunu yapamadık.”

Geçelim Fenerbahçe camiasının diğer iddiasına: “Yıldırım’ın NATO ihalelerinden çekilmesi için yapıldı bu operasyon?” Kıyat, bir ‘düzeltme pasıy’la başlıyor: “Aziz Bey NATO müteahhidi değildi. Rahmetli dayısı Faruk Yalçın ve Cengiz Yalçın yapıyordu. NATO müteahhitliği iyi kazandırır. Burada bir işin birim fiyatı 10 ise NATO 400 verir. Ancak bu iş Sovyetler’in çökmesiyle bitme noktasına geldi. Peki Aziz Bey savunma işinde miydi? Kesin bilmiyorum. Ama Aziz Bey’i böyle bir işten çektirmek için Fenerbahçe’yi yok etmek gibi bir şeyin içine girmezler. Girdilerse de yanlış hesap yaptılar. Çünkü Fenerbahçe camiası başkanının şike yaptığını hakikaten öğrenirse o başkan zaten biter camia için. İhaleyi Aziz Bey’e değil de hükümete yakın birine vermek için bu operasyon yapıldı? İnşallah Türkiye bu hale gelmemiştir.”

Bir şayia için bir ‘geri pas’: “2001’de Mustafa Denizli mi Aziz Yıldırım mı şampiyon yaptı?” Top tanıkta: “Denizli’nin gönderilmesine karşıydım. Bir gün ‘Denizli başarısız değil’ dediğimde bir yönetici arkadaş ‘Yahu Paşam siz de çok safmışsınız. Bizi Denizli mi şampiyon yaptı?’ dedi. Ben de ‘Kim yaptı’ deyince genel sekreterin araya girip ‘Yok yahu, bakma sen ona’ diyerek geçiştirilen bir konuşma beni rahatsız etmişti. Sorarsanız ‘Para gitti mi’, hakikaten bilmiyorum. Teşvikten şüphelendim. Hepsi yapmıştır.”

‘Dikine bir pas’la bugüne gelelim: “Peki bugün için ne diyorsunuz?” “Şahsi kanaatim bir şeyler olduğu şeklinde; Türkiye liginde bir şeyler olduğu yönünde. Fenerbahçe mi yapmıştır, Sivas mı yapmıştır, Mersin mi?.. Ama bir şeyler olmuş. Maç izlerken hiçbir maçta şike kokusu almadım. Ha güldük, ‘Ulan bu gol de yenir mi, bu kaleci galiba Fenerli’ dediğimiz maçlar oldu ama bir de 94. dakikada zor zoruna kazandığımız maçlar da oldu. Başka bir takımın adı bu derece geçseydi düşürülür müydü, düşürülmez miydi? Kesin düşürülürdü. Vicdanımızı rahatlatmak istiyorsak bu soruyu sormalıyız.”

İSTİFA ETMELİYDİ

* Aziz Bey’in götürüldüğü sabah, Fenerbahçe yönetimi istifa etseydi ve hemen kongreye gidilip yeni bir yönetim seçilseydi belki bir çıkış yolu olabilirdi.

* Fenerbahçe’nin suçlu olmadığını düşünenler sonra ne yaptı? Savcıya, arkadan da Federasyon’a gittiler ve beyanat verdiler, “Bizi düşürün” diye…

* Yöneticiler kendilerine dokunulabileceğine hiç ihtimal vermedi. İnsanlar ne zaman ki ‘Dokunulmaz’ megalomanisine kapılırsa seri hatalar yapar.

* Dava sonunda Fenerbahçe’nin şike yapmamış olduğunun ortaya çıkması bile Türk futbolunda şike ve teşvik olaylarının olmadığını göstermez.

HANGİ UĞUR DÜNDAR?

* Geçmişte Nihat Özdemir gözaltına alındığı için yönetimden istifasını isteyen Uğur Dündar benim daha çok tasvip ettiğim bir Uğur Dündar portresidir.

* Siz Fenerbahçe Başkanı’ysanız ve cezaevine konuluyorsanız ilk yapmanız gereken istifadır. Tabii mahkemenin önüne FB camiasıyla çıkmak başka.

MEYDAN OKUNDU AMA…

* Aziz Yıldırım’ın çete lideri olduğunu zannetmiyorum. Parasız eğitim isteyen de çete, nükleere karşı çıkan da. O kadar kolay ki; üç kişi bir şey yapıyorsa hemen birini de çete lideri yapıyorsunuz.

* Siz Fenerbahçe Başkanı’ysanız ve cezaevine konuluyorsanız ilk yapmanız gereken istifadır. Suçsuz bulunursanız da alnınızın akıyla daha güçlü dönersiniz. Tabii istifa edip mahkemenin önüne çıkmak başka, arkasında Fenerbahçe camiasıyla çıkmak başka. Ben de dahil maalesef bu şahsi çıkarlarımızdan vazgeçemiyoruz.

ASKER DAHA DEMOKRAT

* Luis Fernandes ve Daum mu diye oylama yapacağız. Toplantı için yola çıktım. Radyoda Daum’un Fenerbahçe ile anlaştığını söylediğini duydum. Başkan toplantıya girmedi. Oylama (!) yapıldı. Ben, Murat Aşık ve Saadettin Saran Fernandes’ten yana oy kullandık. Sonra Aziz Bey basının karşısına geçip, “Demokratik bir oylamayla Daum’u belirledik” dedi! 

(Röportaj: Kenan Başaran / Radikal)

- Sponsor Bağlantı -
- Sponsor Bağlantı -

SON HABERLER